Teamfoto Stucadoors & Spackbedrijf t loug
Werkzaam in Hoogezand, hoofdvestiging Froombosch

Advies voor het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie stukadoor-hoogezand.nl, 17 juni 2024
Kapot stucwerk
Wilt u zelf gaan stucen? Lees dan vooral onze tips.

Dankzij stucwerk krijgt u prachtig vlakke muren waarop u moeiteloos kunt schilderen of behangen. Grote temperatuurverschillen kunnen leiden tot scheurtjes in het stucwerk na verloop van tijd, wat uiteraard niet wenselijk is. Gelukkig zijn deze thuis ook zelf te repareren. In deze blog leest u tips en trucs over het repareren van uw stucwerk.

Een van de meest bekende manieren om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is met behulp van vulmiddel. Er zijn verschillende soorten en typen vulmiddel, voor verschillende klussen en voorkeuren. Ontdek hier meer over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze gemakkelijk kunt gebruiken om uw stucwerk te herstellen.

Er bestaan verschillende soorten vulmiddel, waaronder poedervormig, kant-en-klaar, hard of elastisch. Zoek bij de bouwmarkt of een stukadoor naar de juiste optie. Het is slim om ruim in te kopen gezien het moeilijk in te schatten is hoeveel product u nodig zult hebben.

Als u lichte lokale beschadigingen aan het stucwerk wilt herstellen, is vulmiddel een praktische keuze. Bij de start van de reparatie is het cruciaal om de beschadiging geschikt te maken door afbladderende verf of uitstekende kalk in de buurt van de scheur weg te nemen. Een plamuurmes is geschikt voor deze specifieke taak.

Voor het herstellen van smalle scheurtjes is het handig om ze iets verder uit te krabben. Hierbij kunt u een V-vormige verfkrabber gebruiken. Op deze manier hecht het vulmiddel beter aan de ondergrond waarop u het aanbrengt!Let erop dat u ook de ruimte rond de scheur goed schoonmaakt door te ontvetten en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging iets vochtig spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder zuigt. Indien u het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft in gedachten houdt, maakt u dit klaar voordat u de scheur bevochtigt. Zo zet u alles gereed voor onmiddellijke aanwending.

U kunt een plamuurmes gebruiken om de scheur op te vullen met vulmiddel. Beweeg het mes langs de muur om de scheur tot de rand toe te vullen met vulmiddel. Na het vullen van de scheur met vulmiddel verwijdert u direct het overtollige materiaal.

Op deze manier zal het vulmiddel mooi opdrogen. Let op dat vulmiddel kan krimpen als het opdroogt. Mogelijk moet u de scheur 2 á 3 keer repareren.

Wanneer alles helemaal droog is kunt u de laatste oneffenheden wegschuren tot de muur weer een egaal geheel is. Tip van de dag: vulmiddel kan soms op een andere manier opdrogen dan de rest van het pleisterwerk. Besluit u de muur opnieuw te schilderen, dan kan het gebeuren dat de verf anders uitslaat. Informeer bij een stukadoor voor de beste oplossing.

Nieuwe pleisterlaag

Het komt voor dat uw stucwerk op meerdere plaatsen in de muur flinke schade oploopt. Als dat voorkomt, is het slim om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het aanpakken van zulke klusjes is pleister in poedervorm de perfecte optie.

Met behulp van de instructies is het mogelijk om zelf het pleister te maken voor op de muur. Houd de handleiding goed in de gaten en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert, zodat het pleister er goed uitziet op de muur zonder klonten. Op deze manier behoudt het pleister een fraaie uitstraling op de muur.

Voordat u begint, is het essentieel om de beschadiging voor te bereiden. Dit vraagt om het weghalen van overtollige uitsteeksels en oneffenheden en het schoonmaken van de muur. Begin met het ontvetten en stofvrij maken van de gehele muur voordat u begint met het aanbrengen van het nieuwe pleister.

Maak de muur mooi glad door het pleister gelijkmatig aan te brengen met een plakspaan. Verdeel het pleister in kleine beetjes en strijk het keurig af om oneffenheden te vermijden. Verdeel het pleister met een afstrijkmes nog eens gelijkmatig over de muur voor een mooi resultaat.

Het is van groot belang om goed te kijken naar het type schade en het muurtypeVoor grote beschadigingen is het verstandig om een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat u begint met de pleisterlaagDit leidt tot een optimale hechting van het pleister aan de muur

Als het pleister helemaal droog is, kunt u de muur schuren op de gewenste manier. De mate van schuren is afhankelijk van de oneffenheden die zich in de muur bevinden. Bij het aanbrengen van behang is oppervlakkig schuren voldoende, maar voor verf moet de muur perfect glad zijn.

Schakel een professional in voor het herstellen van uw stucwerk

Als u dat wilt, kunt u de reparatie toevertrouwen aan een deskundige stukadoor, die het gewenste resultaat zal realiseren. Als u nog vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere zaken, of als u een afspraak wilt maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op met Stucadoors & Spackbedrijf t loug via 0598 725 502.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0598 725 502 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Stucadoors & Spackbedrijf t loug

Stucadoors & Spackbedrijf 't Loug is voor zowel bedrijven als particulieren al ruim 30 jaar dé expert in spack- stuc- en pleisterwerk! U kunt bij ons terecht voor elke schilders- en stuc-klus van Groningen tot Assen! Bij ons staan een mooie afwerking en vakwerk hoog in het vaandel, en dat is terug te zien in het resultaat.