Teamfoto Stucadoors & Spackbedrijf t loug
Werkzaam in Hoogezand, hoofdvestiging Froombosch

Tip 1 bereid u voor op stucen door een afspraak te maken met de loodgieter

Redactie stukadoor-hoogezand.nl, 28 juni 2024
Afgebladerde muur
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Een strak gestucte muur tilt de uitstraling van uw huis naar een hoger niveau. Door het gladstrijken van de muur met stucwerk, creëert u de perfecte ondergrond voor het aanbrengen van verf of behang. Het stucen van de muur is een klus die de nodige inspanning en zorgvuldigheid vraagt.

U kunt deze voorbereiding eenvoudig zelf thuis uitvoeren!Een van de initiële en belangrijkste stappen is het voorbereiden van de muur. Ontdek in deze blog 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Bij aanvang van de voorbereiding van de muur, is het verstandig om eerst uw woning klaar te maken voor de stukadoors. Om een muur op de juiste manier te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten verwijderen. Het is aan te raden deze klus uit handen te geven aan een loodgietersbedrijf, zo heeft u de zekerheid dat alles juist en veilig wordt gedaan.

Tip 2: Zorg dat uw muur vrij is van alle objecten

Dit geldt voor meer dingen die aan de muur hangen of in de muur zitten. Mocht de muur die u gaat stucen zich in een trapgat bevinden, haal dan eerst de trapleuning weg. Hierdoor kan de stukadoor op elke plek goed werken en overal goed bij komen.

Mocht uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars bevatten, raden we aan om deze even te demonteren. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op terechtkomt. Tot slot raad ik aan zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Creëer een stuc-veilige zone rondom uw muur voor een goede start

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel op de muur wordt aangebracht, is het belangrijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor gemakkelijker bij de muur kan. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Verwijder alle objecten van uw muur

Wilt u het stucwerk alleen op bepaalde delen van de ruimte? Zorg er dan voor dat de randen van de muur goed worden afgeplakt. Als u een stukadoor wilt laten komen, kunt u samen de afplakmethode afspreken. Dit is belangrijk in verband met garantie.

Er komt behoorlijk wat vuil vrij bij het stucen van een muur, dus denk eraan om de vloer goed af te schermen. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor afstemmen hoe u ze het beste kunt afdekken. Denk aan het gebruiken van een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Kies de ondergrond voor uw stucwerk

Voordat u doorgaat met de voorbereiding, is het handig om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband aanbrengen op de naden. Een belangrijk aspect bij het bepalen welke voorstrijk nodig is, is het vaststellen van de ondergrond.

Tip 6: Een inspectie als voorbereiding op stucwerk voor uw muur

Om te kunnen starten met de voorbereiding van de muur voor stucwerk, is het van belang om eerst te controleren of de muur hiervoor geschikt is. Om een perfect gestucte muur te garanderen, is het noodzakelijk om vooraf alle schade aan de muur te herstellen en eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen. Anders kan dit oneffenheden opleveren in het stucwerk.

Tip 7: Zorg dat uw muur goed schoongemaakt is

Begin met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote borstel. Als er veel fijnstof op de muur zit, overweeg dan om de borstel licht vochtig te maken. Met een licht vochtige borstel wordt stof efficiënt verwijderd en wordt de muur helemaal schoon.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Na het volledig stofvrij maken van de muur, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Zorg ervoor dat u doekjes, warm water en ontvetter gereed heeft liggen. Meng de ontvetter met het warme water en maak daarmee de doekjes vochtig.

Gebruik deze om de muur te reinigen. Het is belangrijk dat u de doekjes goed uitwringt, ze mogen niet te nat zijn als u ze op de muur gebruikt. Opgelet met welke hand u schoonmaakt en welke hand vies is, zo vermijdt u herhaling.

Tip 9: Zorg ervoor dat u de optimale hechting van uw muur zelf in de hand heeft

Nadat u de muur volledig hebt voorbereid, kunt u een extra laag aanbrengen om de hechting van het stucwerk te verbeteren. Indien u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welk soort ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond dient u een ander product te gebruiken om de muur te behandelen.

Bij niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) wordt aangeraden om een hechtlaag voorstrijk aan te brengen. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) is het slim om primer grondeermiddel te gebruiken. Vraag advies aan een stukadoor over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Voorbereiding van de muur met aandacht voor drogen

Zodra u klaar bent met het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het noodzakelijk om de muur voldoende te laten drogen. In het geval dat de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat de mogelijkheid dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg ervoor dat dit enkele uren voor de stukadoor aankomt, zodat u er zeker van bent dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Hoekbeschermers gebruiken om de muur optimaal voor te bereiden op stucwerk

Voordat u begint met stucen, is het een goed idee om hoekbeschermers te plaatsen als laatste voorbereidingstip. Voor een optimaal resultaat van het stucwerk op de muur, is het aan te raden hoekbeschermers te plaatsen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de muur te plaatsen waarop gestuct wordt, blijft alles mooi en goed beschermd.

Voer dit minstens 3 uur voor het stucen uit. Kies de juiste beschermers afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, zijn dunpleister hoekbeschermers van toepassing en voor stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Bent u op zoek naar hulp?

Volg deze nuttige tips om uw muur volledig voor te bereiden op stucen!Mocht dit toch wat ingewikkeld klinken of heeft u andere vragen met betrekking tot stucwerk?Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Stucadoors & Spackbedrijf t loug via 0598 725 502.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0598 725 502 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Stucadoors & Spackbedrijf t loug

Stucadoors & Spackbedrijf 't Loug is voor zowel bedrijven als particulieren al ruim 30 jaar dé expert in spack- stuc- en pleisterwerk! U kunt bij ons terecht voor elke schilders- en stuc-klus van Groningen tot Assen! Bij ons staan een mooie afwerking en vakwerk hoog in het vaandel, en dat is terug te zien in het resultaat.